De functie van boos

In onze programma’s besteden we veel aandacht aan het vrijmaken van de vier basis emoties: blij, bang, boos en verdriet. Omdat boos één van de meest beladen en daarmee meest onderdrukte emoties is besteden we daar verhoudingsgewijs het meeste aandacht aan. Op het moment dat een emotie vrij is kun je hem inzetten om het leven te leiden dat bij jou past (leven naar je visie). Vraag aan honderd verschillende mensen wat ze verstaan onder boos dan krijg je honderd verschillende verhalen. De meeste zullen waarschijnlijk niet erg positief zijn. Terwijl boos een hele belangrijke functie heeft mits niet beladen met frustratie. Boos is namelijk een emotie die je in je kracht kan zetten. Zelf ondervond ik dat van de week weer aan den lijve. Ik was met mijn geliefde aan het hardlopen. Ik merkte dat ik niet zo lekker liep. Hij vertelde hoe gezellig hij het familiebezoek van de dag ervoor had ervaren en vroeg me hoe ik het had gevonden. Om allerlei redenen, waar ik je hier niet mee zal vermoeien, merkte ik toen hij dat vroeg dat ik flink pissed op hem was. Hij had inderdaad genoten dat had ik gezien en ik had voornamelijk hard gewerkt. Ik had zijn steun gemist en dit raakt aan mijn waarden samen en verbinding die voor mij zo belangrijk zijn. Door zijn vraag werd mijn boosheid geactiveerd en door dit met hem te delen merkte ik dat ik gelijk harder ging lopen en meer in mijn kracht kwam. De rest van het rondje heb ik dan ook heerlijk gelopen. Wat minder fraai van mij was is dat ik hem verantwoordelijk hield voor mijn harde werken en me verantwoordelijk voelen voor het welzijn van de gasten. Dat doe ik uiteraard zelf en als ik daarin iets van hem had gewild had ik dat uiteraard kunnen aangeven. Dat heb ik niet gedaan en ben wel achteraf boos. Dat is niet zuiver maar dat even terzijde. Voor nu gaat me het erom om een recent voorbeeld te geven waarin ik heb kunnen ervaren dat boos me in mijn kracht zette. Kun jij ook een voorbeeld naar boven halen? Als je gewend bent je boosheid te onderdrukken zal dit lastig zijn (onderdrukken kan op vele manieren: door te klagen, door te bagatelliseren, door jezelf niet serieus te nemen, door je in een slachtofferrol te plaatsen etc. herkenbaar?) Wat ook kan is dat je bang bent voor de kracht die boosheid je kan geven. Op het moment dat je niet geleerd hebt om deze kracht constructief in te zetten dan kan ie ook overweldigend op je over komen. In onze programma’s komen we dit ook vaak tegen. Dan helpen we deelnemers door de angst heen contact te maken met hun boosheid.

Boos versus frustratie

Als je jezelf aangeleerd hebt je boosheid te onderdrukken of anderszins niet constructief te gebruiken, en dit kan al heel vroeg in je leven ontstaan zijn, dan heb je goede kans dat je meer contact kan maken met frustratie. Frustratie heeft ook vele uitingsvormen. Het kan explosief zijn, dan kan het er ongecontroleerd uitkomen op momenten die je wellicht liever niet wil in de vorm van agressie. We kennen allemaal de nare uitwassen hiervan die ons via de media bereiken zowel gericht tegen mensen die dierbaar zijn (huiselijk geweld) als tegen nietsvermoedende passanten (zinloos geweld). (Rare term eigenlijk deze laatste, net alsof er ook zinvol geweld zou bestaan). Maar ook mensen die zichzelf pijn doen dan wel lichamelijk dan wel geestelijk hebben hoogstwaarschijnlijk niet geleerd hoe met hun boosheid om te gaan. Maar wat nog vaker het resultaat is van onderdrukte boosheid dat deze zich omzet in geïmplodeerde frustratie. Eén van de meest voorkomende vormen hiervan is piekeren. Rondjes draaien in je hoofd om maar niet te hoeven voelen wat er werkelijk is.

Boos uit de onderdrukking

Wij zijn grote voorstander om boos onder deskundige begeleiding uit de onderdrukking te halen vandaar dat dit een belangrijk onderdeel van onze programma’s is. Zo hebben we tijdens onze mindfulness/yoga retraite in Spanje ook een frustratie sessie ingelast om een aantal deelnemers die hier behoefte aan hadden hierin te ondersteunen. Niet iets waar de meeste mensen gelijk aan denken bij mindfulness en yoga. Echter zeer bevrijdend en daarmee zeer ondersteunend op het pad van persoonlijk leiderschap. Want als je boos kan inzetten om meer en meer te gaan leven vanuit je waarden (zoals in mijn voorbeeld samen en verbinding), in je kracht te komen (door het uit te spreken), je grenzen aan te geven, positie in te nemen dan maak je gebruik van de positieve functie van boos. En als je dat steeds meer kan doen in het moment, in contact met de mensen die belangrijk voor je zijn zowel privé als zakelijk dan gebruik je de emotie om jouw doelen te verwezenlijken en vind je jezelf steeds minder terug in de vertroebeling van frustratie. Waarbij het steeds lastiger wordt contact te maken met de oorsprong van je boosheid.

Zou je graag jouw boosheid en frustratie willen onderzoeken? Maak dan gerust een afspraak met ons. Samen kunnen we bepalen wat voor jou hierin ondersteunend is.